Yes… we mogen weer aan de oliebollen.
Oliebollen kan je steeds vroeger kopen. Ze worden bij verschillende kramen bijna het hele jaar al verkocht.
Blijkbaar waarderen we ze misschien wel het hele jaar?
Vele mensen geven de voorkeur aan oliebollen kant en klaar kopen, maar ook zijn er nog vele die de traditie volgen van zelf bakken.
Ik ga sinds een aantal jaar ook voor weer zelf maken. Ik dacht altijd dat het onwijs veel tijd kostte, maar dat valt best mee. En ik krijg er niet zo’n pijnlijke- en opgeblazen buik van als ik de oliebollen heb gegeten. Dat heb ik met de kant en klare wel. En vaak vind ik ze onwijs droog, taai, vet en gewoonweg echt niet lekker.
Ondanks dat vele mensen oliebollen zelf maken, worden ze al wel steeds vaker gemaakt van de kant en klare mixen die je kan kopen. Beetje melk en krenten erbij en je grootste werk is al gefixst.
Men denkt dat het goedkoper en sneller is, maar is dat wel zo? Ik vraag het mij af.
Natuurlijk weten we dat de oliebol niet behoort tot de categorie gezonde voeding, maar als je naar de kant en klare mixen en gebakken oliebollen kijkt kan het dus nog een tikkie ongezonder.
De lijst is behoorlijk lang qua ingrediënten. En helaas niet de gezondste ingrediënten. Wat dacht je van de gewone zonnebloemolie die absoluut niet gegeten mag worden als het verhit is geweest, de suikers en zoetstoffen, de enummers die de bol luchtig en houdbaar moeten houden, de smaak aroma’s om het toch enige vorm van kwaliteit te geven en ga zo maar door.
In mijn ogen onnodig en enorm belastend voor ons lijf. Helemaal na de kerstdagen heeft ons lichaam het al behoorlijk te verduren gehad en dan mag de laatste dag van het jaar daar nog eens een hoopje bovenop gooien.
Begrijp jij nu waarom je zo moe bent in januari?
Kijk, aten we op jaarbasis nu maar 1 – 3 oliebollen dan hoor je mij niet hoor. Kies dan lekker voor die ongezonde hap. Maar helaas blijft het niet op jaarbasis bij 1 – 3 oliebollen. Laat staan als we alle feestdagen eens op een rij zetten en dan alle weekenden waarin we onszelf wat extra’s gunnen.
Snap je wat ik bedoel?
En als je zelf bakt weet jij wat erin zit. Jij hebt de regie in handen.
Zelf bakken heeft dus mijn voorkeur. Ik weet wat ik eet en probeer zo min mogelijk belastende ingrediënten te gebruiken.
Paar tips
- Kies voor high oleic zonnebloemolie: deze mag verhit worden en levert minder ontstekingsbevorderende vetzuren
- Gebruik havermelk ipv gewone melk; deze is beter te verteren en geeft minder buikklachten
- Ipv gewone suiker kan je palm- of kokosbloesemsuiker gebruiken; deze heeft nog voedingswaarde en is beter te verwerken voor het lichaam
- Gebruik geen aroma’s, maar echte specerijen. Aroma’s zijn chemisch tot stand gekomen
- Mijd dus kant en klare mixen en hanteer een lange rijstijd. Geef je baksel de tijd om te rijzen. Ook dit komt de vertering ten goede (lees je buik)
Ik wens je veel bak plezier en een goed uiteinde van 2020!
Daarom deel ik graag het volgende recept met jou.
Als jij deze appel-kaneelbollen gaat maken zie ik ze graag voorbij komen op FB of IG. Tag dan @bewustbeter
Ik kijk uit naar jouw baksels 😉
Spelt appel-kaneelbollen
Nodig
- Voldoende high olei zonnebloemolie in een pan (dus geen zonnebloemolie)
- 500 gr speltbloem
- 500 ml havermelk (Oatly) op kamertemperatuur
- 7 gr gist
- 7 gr zeezout
- 25 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
- 160 gr rozijnen of krenten (even in warm water voorweken en weer uitlekken)
- 1.5 tl kaneel
- 1 tl koekkruiden
- 1 appel in kleine blokjes
- 0.5 tl vanille poeder of 1 uitgeschraapt mergje
Werkwijze
- Meng de bloem, gist, suiker en de specerijen
- Voeg langzaam de havermelk en het zout eraan toe
- Kneed het tot een glad beslag
- Voeg de appel en rozijnen toe en meng voorzichtig nog eens door
- Laat het een goed uur rijzen met een theedoek eroverheen
- Verwarm de olie tot 180 graden in een pan
- Maak met 2 lepels of een ijslepel rondje hoopjes en frituur je oliebollen
- Let op dat je ze even helpt omdraaien als ze het zelf niet doen
- Laat ze uitlekken in een vergiet met wat keukenpapier