Je eet tijdelijk even geen zuivel of je kan en wil het helemaal niet eten. Wat pak je dan? Je hebt vast ontdekt dat ik de meeste producten wel een vorm van zuivel verwerkt zit. Daarom ga ik je op weg helpen om toch lekker alles te kunnen blijven eten, maar wel zuivelvrij

Vervangers

Verwacht van zuivelvervangers geen hoge gezondheidclaims. Nou ja, misschien doen fabrikanten het wel, maar het gehalte aan belangrijke nutriënten is schaars. Dat geeft niet, want je maakt er niet je hoofdmaal van. Je gebruikt het voornamelijk als hulpmiddel voor smaak en vorm. Ik zelf gebruik veel van het merk Oatly. Deze is ook bij de meest gangbare supermarkten te verkrijgen.

Melk

Je kan melk goed vervangen door een haver- of amandelmelk. Laat soja staan, want soja is voor ons minder goed te verteren, is een aanslag voor onze darmen en brengt onze hormoonbalans in de war. Tevens moeten er veel oerwouden gekapt worden voor de sojaplantages dus hoe minder we er van gebruiken des te beter. Ik zeg niet dat je het nooit mag eten, maar gebruik de sojaproducten echt met mate

Ook voor koffiemelk kan je deze producten gebruiken. Liever iets romerig koffie? Pak dan de crème fraîche van Oaltly

Kaas

Er bestaan kazen die zuivelvrij zijn, maar ze zijn vooral op basis van zetmeel en plantaardige oliën. Je vind deze bij Ekoplaza en overige natuurwinkels. Let wel op dat de meest plantaardige oliën niet gezond zijn om veel van binnen te krijgen.

Botercrème

Heb je een lekker mengsel gemaakt die je als botercrème wilt gebruiken? Bijvoorbeeld je zelfgemaakte zuivelvrije slagroom of een van de spreads? Voeg wat kokosolie toe. Mix goed door en gebruik het op je baksel. Laat je baksel daarna voor 30 minuten uitharden in de koelkast.

Mokkacrème maken? Maak een smaakvolle crème van de spread of zuivelvrije slagroom met kokosolie, voeg wat honing en afgekoelde sterke koffie er aan toe en smullen maar!

Aardbeiencrème, Maak idem zoals hierboven genoemd een basis en voeg als smaak aardbeienjam (of andere vruchten naar wens)

Slagroom

In spuitflessen is er de mogelijkheid zuivelvrije slagroom te kopen, maar deze stikken wel van de zoetmiddelen en rode enummers. In een klein toefje zal je niet snel iets opmerken, maar bij al een wat grotere toef zal je snel kunnen merken dat je buik gaat opblazen of pijn doen. Deze slagroom geniet niet mijn voorkeur, maar zoals bekend kan je met mate ‘genieten’. Ik zelf proef ook een sterke chemische smaak er achteraan

Hoe dan genieten van slagroom als je zuivel mijd.. Pak een blikje of pakje kokosmelk en laat deze een dag in de koelkast staan. Je krijgt zo 2 delen in de verpakking. Vocht en vet. Het vette gedeelte ga je gebruiken. Je moet nu dit vettige gedeelte (lang) kloppen en dan wordt het steeds stijver. Zoet eventueel met wat ahornsiroop of honing. Voeg naar smaak wat kaneel en/of vanillepoeder erdoor

Iets minder slagroom achtig, maar wel lekker iets romigs te hebben is te kiezen voor zijde tofu of een plantaardige yoghurt die je op smaak brengt met bv wat vanille en honing.

Yoghurt, kwark en pap

Er bestaan plantaardige papjes op basis van haver, amandel en kokos. Het is wel per merk verschillend of ze er nog zoetstoffen en suikers aan toevoegen. Let daar vooral op. Momenteel verkoopt de AH van hun eigen merk ook deze papjes. Zo ver mij bekend is zitten hier geen rode enummers in, maar soms wel appelextract. Eet hier toch niet te veel van. Elke dag zou ik echt te veel vinden, omdat het echt veel zetmeel is en zonnebloemolie. Vooral van de zonnebloemolie moeten we niet te veel en te vaak wat van binnen krijgen. Het is een omega 6 vet en hier hebben we geen tekort van. Eerder een overschot en dat werkt ontstekingen in de hand. Dus ben je momenteel ontsteking gevoelig? Dan zou ik het helemaal mijden.

Kortom: lees het etiket en consumeer er niet alle dagen van. Ook al is het niet per definitie slecht. Het is een leuk alternatief.

Je kan ook zijden tofu gebruiken als basis van je pap. Te koop bij de natuurwinkel. Het is gestremde sojamelk met wat zout. Met mate prima te gebruiken. Lekker met vanillepoeder en honing of mix er lekker vers fruit doorheen. 100% fruit jam is ook erg lekker

Naast zijde tofu zijn de producten van Oatly ook prima om de basis van een pap op te vullen.

Crème fraîche en cuisine

Pak plantaardige naturel roomkazen en je kan deze prima gebruiken als crème fraîche of cuisine. Er bestaan ook merken die plantaardige crème fraîche of cuisine zo verkopen: haver crème fraîche of haverroom. 

Monchou en mascarpone 

Voor deze 2 kan je naturel haver spread gebruiken. Mascarpone is wel van nature wat zoeter dus die zou je eventueel nog wat bij kunnen zoeten met wat groene stevia of ander zoet

Dressing en sausje
Zoek je een salade dressing dan kan je prima haverroom gebruiken. Je voegt er nog wat mayonaise er aan toe en kruiden die jij lekker vindt (dille- of saladekruiden bv) en je hebt in no time een heerlijke dressing. Snufje peper en zout er nog bij en klaar.

Ook met een sausje ben je zo klaar. Verwarm wat haverroom, voeg kruiden naar wens toe en eventueel nog wat arrowroot om, te binden. Boekweitmeel kan ook prima. De haverroom of crème fraîche gaan er ook prima doorheen. Gewoon doen en proeven. Durf en geef jezelf de tijd om te ontdekken hoe je mooie smaken kan creëren.

Boter

Trap niet in de marketing van de plantaardige boter zoals deze nu gepromoot wordt. Het is vooral veel bewerkt (en soms ook chemisch) vet en rijk aan omega 6 (goedkopere vetten die ontstekingsbevorderend werken). Kies liever voor kokosolie of olijfolie. Andere noten oliën mogen ook als je dat lekker vindt.

Melk kefir
Eet je geen zuivel ivm de lactose? Dan kan je wel melk kefir gebruiken. Door de fermentatie zijn de suikers er uit. Gebruik de melk kefir om bijvoorbeeld de bovenste producten te vervangen. Wanneer je er hangop van maakt heb je ook een vorm van spread, cuisine of crème fraîche