Vitale voeding
Onder vitale voeding versta ik vers, puur, onbewerkt, variatie en biologisch. Dit geeft je lichaam energie, voedingsstoffen, antioxidanten (leger tegen niet uitgenodigde indringers). Naast dat vitale voeding je lichaam sterk houdt is dit net zo essentieel voor je geest
Vers: voeding uit eigen regio en seizoen. Hoe korter de afgelegde afstand van het land tot op je bord des te meer voedingsstoffen het nog bevat. Als je bijvoorbeeld sperziebonen eet die aan de andere kant van de wereld geoogst zijn dan kan jij je wel voorstellen dat dit niet de volgende dag al in onze supermarkt ligt
Puur en onbewerkt: door zo min mogelijk handelingen te verrichten aan het product houd je het puur. Hoe meer de fabriek er mee geknutseld heeft of er juist wat aan heeft toegevoegd hoe minder puur het product natuurlijk nog is. Hoe minder puur hoe minder vitale voedingsstoffen het nog bevat. Ook verliest het haar energie. Dit is juist de energie die wij weer mogen opnemen om ons op krachten te houden
Enkele voorbeelden van knutselen of het chemisch toevoegen wat de fabriek doet zijn:
-
Vet minimaliseren (halfvol, light, mager)
-
Zorgen dat producten vloeibaar blijven en niet hard worden. Andersom gebeurt ook. Zorgen dat iets dik of gestold blijft en niet smelt of als pudding uit elkaar valt
-
Het mooie effect behouden van kruiden die in een saus zitten. De kruiden zakken niet naar beneden, maar blijven netjes verdeeld over de hele inhoudt
-
Voor snijden van fruit of groente
-
Zorgen dat bv brood luchtig is
-
Kleur mooi blijft en niet verkleurd (bv het rode van vlees) of juist kleur geven (bv brood wordt met gebrande suiker bruin gemaakt)
-
Langere houdbaarheid
-
Betere smaak geven of behouden
-
Indruk wekken dat iets van kwaliteit is terwijl er veel producten zijn samengeperst om er iets van te maken (denk aan veel vleeswaren)
-
Geperste sappen
-
Alles wat kant en klaar al te vinden is in de winkel
-
Goedkope oliën en vetten. Zijn dusdanig met bewerking nog gewonnen na eerdere winningen
Variatie: het is enorm belangrijk dat we variëren met ons eten. Anders krijgen we maar een eenzijdig aanbod van voedingstoffen binnen wat er weer voor zorgt dat we voedingsstoffen te kort gaan komen. Ideaal is om bij elk gerecht minimaal 3 verschillende soorten groente te eten en ook goed te variëren met fruit. Maar ook kan je er op letten dat je uit de andere bronnen ook goed varieert. Denk aan je eiwitten (vlees, gevogelte, ei, noten, zaden, peulvruchten etc), vetten (kokosolie, olijfolie, roomboter, avocado, noten, etc) en je koolhydraten (groente, fruit, zilvervliesrijst, granen, bonen, pseudogranen zoals quinoa en boekweit, bonen)
Goed variëren kan je ook nog extra doen met je groente. Je hebt:
-
Bodem gewassen zoals wortel, ui, knoflook
-
Blad en stengel gewassen zoals, sla, prei, boerenkool
-
Vruchtgewassen zoals paprika, tomaat, komkommer, (fruit)
Door ook hier op te letten varieer je nog meer in je voedingsstoffen, want elk soort gewas heeft ook weer zijn eigen mooie voedingsstoffen.
Verder kan je nog letten op kleur variatie. Elke kleur heeft ook zijn eigen mooie kwaliteiten.
Biologisch: oud bollig, stoffig of geiten wollen sokken? Nee, dat imago mag eindelijk van de kaart. Vroeger werd er altijd biologisch gegeten. Gelukkig beseft men weer steeds meer dat biologische voeding vitaler is dan de reguliere producten dat zijn. Wanneer je voor biologisch kiest is je voeding niet belast met kunstmest, bestrijdingsmiddelen, kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen en kunstmatige vitamines en mineralen. Daarnaast heb je ook minder kans om antibiotica binnen te krijgen wat vaak standaard toegepast wordt bij bijvoorbeeld kweekvis. Als je dit niet binnenkrijgt hoeven jouw organen deze onbekende stoffen niet te filteren en op te ruimen. Door overmaat aan te veel aan deze onbekende (gif)stoffen wordt een groot deel in ons lichaam opgeslagen en dat geeft klachten en maakt ons uiteindelijk ook ziek.
Maar biologische producten (plantaardig & dierlijk) hebben ook veel meer de tijd gehad om te groeien. Daarmee bevatten ze veel meer voedingsstoffen en energie dan hun reguliere broers en zussen. Verder is er bij biologische gewassen geen geknutsel (genetische gemodificeerd) geweest aan de zaden. Kortom: reguliere voeding is belastender voor het lichaam dan biologisch. Helemaal belangrijk wanneer je niet fit bent en lichamelijke klachten of ziekte hebt
Eet je als een multivitamine
We mogen er op letten dat we de maaltijden nuttigen volgens de driegeleding van de plant. Je eet dus gevarieerd mogelijk door uit alle soort gewassen wat te eten
Bloemgewas: alle vruchten aan een plant (komkommer, paprika, fruit bijvoorbeeld)
Blad/stengelgewas: alle sla, spinazie, andijvie, asperges, prei, groene kool bijvoorbeeld
Wortelgewas: alles wat onder de grond groeit zoals aardappel, rode biet, radijs, wortel bijvoorbeeld
Door bij elke maaltijd niet enkel te letten of je per dag 500 gr groente eet kan je dus ook er op letten dat je bij elke maaltijd uit elke groep wat kiest om zo je maaltijd samen te stellen. Elke groep heeft zijn eigen voedingsstoffen en zo eet je als het ware als een multivitamine
Maar daarbij zijn ook de vetten en eiwitten erg belangrijk, want ook deze hebben hun eigen voedingstoffen en eigenschappen. Zorg dus dat er ook altijd een eiwit- en vetbron bij je maaltijd zit. Het grootste gedeelte van je maaltijd mag bestaan uit de koolhydraten uit groente, daarna je eiwit en als minste heb je de vetten nodig
Wat je ongeveer aan richtlijn kan aanhouden per maaltijd
Koolhydraten 50%
Eiwitten 30%
Vetten 20%
Niet vitale voeding
Dat suiker of te veel MCDonald’s niet goed voor je zijn weet eigenlijk iedereen wel. Maar men heeft vaak niet in de gaten dat de meeste supermarkt producten ruimschoots zijn voorzien van o.a. veelal de zelfde ingrediënten
Niet vitale voeding betekent dat het je geen energie en voedingsstoffen levert. Het vult enkel en voedt niet. We hebben juist voeding nodig wat voedt. Door niet vitale voeding raken we ondervoed door overvoeding. Leuke om eens over na te denken…
Verder bestaan niet vitale voeding uit veel lege calorieën. Calorieën die geen functies hebben en ons dus niets positiefs brengen. Voorbeeld: glas cola en een banaan bevatten ongeveer evenveel calorieën, maar die van de banaan zijn functioneel. Deze geeft jou energie, vitamines en mineralen plus ook nog eens een verzadigd gevoel. De cola heeft dus lege calorieën, want de cola maakt je moe, zorgt dat je meer gaat eten, bevat geen positieve voedingsstoffen en maakt je dik door de aanwezige suikers.
Door niet vitaal te eten kom je in een vicieuze cirkel terecht wat jouw gewicht laat toenemen en je bloedsuiker onstabiel maakt. Laat ik deze even uitleggen
- Je eet bewerkt en suikerrijk
- Je krijgt kort energie, maar wordt gauw moe. Je lichaam moet er hard aan werken om de bloedsuiker weer stabiel te krijgen
- Er komen ook geen andere vitale voedingsstoffen bij dus het lichaam wil dat er snel energie bij komt. Ze wekt het verlangen naar suikers en andere snelle koolhydraten
- Je gaat weer eten om aan de hunkering te voldoen en je fitter te voelen
Dit proces gebeurt ook wanneer we hunkeren naar koffie of andere pepmiddelen. Je lichaam wil alert en zich energiek blijven voelen. Lukt dit niet dan maakt het jou prikkelbaar en neerslachtig
Niet vitale voedingsmiddelen zijn o.a.
- Kant en klaar of voorgesneden/geschild is
- Alles waar (geraffineerde suikers) aan toegevoegd zijn
- Producten met gehard palmvet
- Margarine, halvarine, vloeibare braadvetten
- Producten met een enorme waslijst aan ingrediënten
- Fastfood (o.a frituur en pizza)
- Brood (van de natuurwinkel is beter, omdat daar geen toevoegingen in zitten. Kies wel voor volkoren en het liefst ook nog voor desem)
- Zuivel met smaakjes, light of halfvol
- Chips met smaakjes. Naturel is de beste keuze en dan het liefst oven gebakken
- Worst en ander bewerkte vleeswaren (veel restvlees, suiker, zout en met erg veel chemische toevoegingen)
- Koek ook sultana’s en andere soort (energie)repen
- Snoep, ijs, chocolade lekkernijen
- Alles met 0% vet, light, zero en halfvol (kies alles op volle basis)
- Cornflakes, cruesli, muesli, granola (veel toegevoegde suikers)
- Fruit- en zuiveldrankjes, energiedrankjes, frisdrank, alle koolzuurhoudende drankjes
- Sausjes en dressings
- Producten die vol granen zitten
Conclusie wat voeding met je doet
Het kan je zowel kracht, energie, vitaliteit en gezondheid geven, maar als je de verkeerde keuzes maakt zorgt het er juist voor dat je moe en zwakker wordt. Je immuunsysteem daalt en dat maakt jou kwets- en vatbaarder. Afvalstoffen gaan zich ophopen en nestelen en klachten worden geboren. Je wordt letterlijk wat je in jezelf stopt
Wil je ook afvallen? Dan is het een must om die vitale voeding te eten. Zorg dat je jezelf echt voedt, want dat zorgt tevens voor een verzadigd gevoel. Daarbij is het dan belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Eet rustig en kauw veel. Zo voel jij sneller je lichaam aan wat een signaal gaat geven wanneer je al 80% vol zit. Het seintje loopt iets achter op de werkelijkheid dus bij dat eerste gevoel moet je stoppen met eten. Het signaal loopt ongeveer 15 minuten achter dus daarom is langzaam eten zo essentieel en voorkom jij overeten
Goed/fout of gezond/ongezond
Niets is echt gezond of ongezond. Het hangt er vanaf hoeveel er we van eten.
Appels zijn gezond, maar wanneer we meer appels eten dan overige voeding is de appel niet meer gezond. Zo is een keer naar de MCDonalds gaan niet per definitie ongezond, maar wel wanneer wel met regelmaat doen
Veel en toch gezond eten kan ongezond zijn, maar te weinig ook. Te weinig eten komt vaak voort uit kcal tellen. Men gaat lichter eten. Eigenlijk vaak te licht en op deze manier komen er voedingsstoffen te kort. Vooral door de light, magere en koolhydraatarme producten Met te veel eten belast je weer te veel je lichaam. Ze heeft te veel te verteren en dat maakt moe
Veel en ongezond eten komt gelukkig weinig voor, omdat gezond eten bestaat uit volle producten en geen kcal tellen. Je bent eerder verzadigd en hebt geen neiging om in een eetbui te komen. Een lichaam wat goed gevoed wordt hunkert niet de hele dag naar etc
Zorg dat er elke week een gezonde basis in huis is zodat je zga alles kan maken. Hier onder heb ik een lijst gemaakt van wat ik o.a. altijd in huis heb
-
Eieren
-
Kipfilet
-
Rundergehakt of tartaar
-
Tomaten
-
Komkommers
-
Champignons
-
Sla
-
Paprika’s
-
Avocado
-
Wortelen
-
Prei
-
Uien
-
Knoflook
-
Appels
-
Bananen
-
Noten, zaden en pitten
-
Volle kwark
-
Mayo zonder suiker
-
Mosterd
-
Azijn
-
Tamari (vervangt ketjap)
-
Pindakaas (o.a. voor satésaus), amandelpasta
-
Roomboter, olijfolie, kokosolie
-
Ongezoete slagroom (om zelf op te kloppen)
-
Rauwe honing en/of kokosbloesemsuiker
-
Rauwe cacao
-
Ongezoete dadels
-
Boekweitmeel, amandelmeel, speltmeel
-
Havermelk
-
Kruiden: paprikapoeder, knoflookpoeder, saladekruiden, dille, shaormakruiden, kerriekruiden, peper, zout, kaneel, vanillepoeder, Italiaansekruiden, bieslook, gehaktkruiden
-
Sambal
-
Boekweitcrackers, lijnzaadcrackers
-
Speltbrood en/of oranje Yam brood
-
Boekweit- en/of rijstwafels
-
Volkoren wraps (bij ons voor de zondag)
-
Pure chocolade (wanneer je deze raspt heb je chocolade hagel)
-
Bouillonpoeder (natuurwinkel en zonder suiker)
-
Wijnsteen bakpoeder
Natuurlijk heb ik wel meer, maar dit is toch wel de basis die ik elke week en de meeste zelfs dagelijks zeker gebruik. In het begin lijkt het een dure boodschap om alles in huis te krijgen, maar als je het geleidelijk doet dan merk je op dat het na de aanschaf enkel nog bijhouden is wat op gaat. De meeste producten gaan lang mee. Het steeds kopen van pakjes en zakjes voor elk gerecht is duurder dan je eigen kruiden en smaakmakers bijvoorbeeld te gebruiken. Ook het bulk bakken van baksels is goedkoper, omdat de oven zo maar eenmaal aan hoeft. Veel kan je invriezen namelijk
Je kan nog meer bewustere en gezondere keuzes maken
Er zijn nog zoveel meer keuzes die je kan maken wanneer je een gezondere levensstijl wilt genieten. Denk dan nog aan de volgende punten:
- Gebruik geen magnetron: deze dood alle vitale voedingsstoffen en maakt je voeding dood. Dat geeft jou enkel nog even een verzadiging op het moment van eten, maar kan jou verder niets vitaals geven. Enkel kost het je juist meer energie om het te verwerken/verteren. Het lichaam heeft hier moeite mee
- Denk aan verpakkingsmateriaal. Plastic en aluminium zijn het meest gebruikt, maar naast dat het veel afval oplevert en niet milieu een bewuste keuze is is het ook voor ons lichaam belastend. Plastic geeft veel chemische stoffen af. Wanneer je uit plastic drinkt of uit plastic verpakte producten eet krijg je het binnen. Bij aluminium is het vooral schadelijk wanneer er verhitting bij komt kijken. Dit alles zorgt voor veel verstoringen in ons lichaam. Vooral voor onze hormonen
- Beperk veelvuldig gebruik van vlees en vis. Naast dat ons lichaam vlees moeilijk te verteren vindt kunnen we makkelijk ook uit andere eiwitbronnen onze voedingstoffen halen. Probeer porties te verkleinen of minder vaak per week te gebruiken. Om kipfilet blokjes te vervangen zijn witte tuinbonen bijvoorbeeld ideaal. En wil je gehakt vervangen? Pak dan bruine bonen of fijn gesneden gerookte tofu. Maar ook hier is variëren erg belangrijk.
Bij vis is het nadeel dat de wateren vervuild zijn en de dieren vol kwik, lood en andere vervuilingen zitten. Kweekvis is geen optie, omdat deze dieren vaak in nog vervuilender wateren leven en veel kunstmatige voedingstoffen en antibiotica krijgen. Ook beleven zij geen natuurlijke habitat wat ook zo zijn nadelen heeft - Denk aan je verzadigingspunt, eet hier niet doorheen. Dan hoeft je maaltijd jou geen energie te kosten, maar levert het juist energie op
- Let niet op kcal en mijd geen gezonde vetten of koolhydraten. Door zo te eten eet je verzadigd en het meest onbewerkt. Luister naar je verzadigingspunt en je overeet je zelf nooit
- Kies voor kwaliteit. Je hoort men vaak zeggen dat gezond eten zo duur is, maar draai het is om. Gezond eten kost zijn waarde, maar ongezond eten heeft men zo goedkoop gemaakt.
- Variëren is enorm belangrijk. Eet niet elke dag het zelfde, maar probeer ook je kook technieken te variëren. Stoom, wok, grill, kook, bak, rooster of eet rauw
- Kook niet in te veel vocht en gebruik je kookvocht weer bij andere producten zoals bij het maken van sausjes. In het kookvocht zitten namelijk de meeste vitamines en andere voedingstoffen