LIGHT, ZERO EN HALFVOL
Jarenlang is ons voorgeschoteld dat vet ongezond is. We zouden er dik van worden en onze aderen zouden dichtslibben van de cholesterol. Gelukkig weten we tegenwoordig beter. Want zoals je misschien opmerkt is men juist dikker geworden na het introduceren van light en halfvol
Producten die halfvol, light of zero zijn zijn bewerkt. De fabriek heeft op een chemische wijze de meeste vetmoleculen verwijderd uit het product. Probleem is echter dat ons lichaam deze producten niet meer herkent en niet goed begrijpt wat ze er mee moet. Verder zijn producten waar de vetten uit zijn gehaald ook schaarser in haar voedingsstoffen. Want ook deze zijn er uit gehaald. En weet je nou wat ze er voor in de plaats stoppen? Suikers, zoetstoffen en andere (rode) E-nummers. Dit doen ze omdat ze wel een lekkere smaak en textuur willen behouden aan het product.
Belangrijke vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) kunnen minder goed opgenomen worden in het lichaam wanneer men vetvrij eet. Zij hebben het vet hard nodig
Vet hebben we ook nodig voor het volgende
- Geeft isolatie aan ons lichaam
- Houdt onze hersenen soepel
- Geeft energie
- Houdt onze stofwisseling actief
- Essentieel voor onze hormonen
- Verminderd de kans op hart- en vaatziekte
- Stabiele bloedsuiker
- Als bouwstof voor ons lichaam
Natuurlijk zijn transvetten (ongezonde vetten) niet gewenst. Deze zorgen wel voor het dichtslibben van de aderen, verhoogd de kans op hart- en vaatziekte, versterkt de verhoging van insuline, maakt dik en enzovoorts…
En hoe zit het met de light en zero van zoete producten? De fabrikant haalt de suiker weg, maar daarmee is de smaak ook weg. Dus ze stoppen het product vol met zoetstoffen. Zoetstoffen zijn funest voor onze darmen. Misschien heb je het wel eens gemerkt dat je er winderig van kan worden. Eigenlijk mag je wel zeggen dat zoetstoffen giftig zijn voor onze darmen
Het is trouwens ook bewezen dat mensen die light producten nuttigen meer last hebben van hun gewicht. Ze eten door het gebruik van zoetstoffen meer kcal dan gemiddeld. De zoetstoffen wakkeren een honger- en trekgevoel aan
Klachten die je kan krijgen van zoetstoffen
- Diarree
- Slechte stoelgang
- Winderigheid
- Slechte opname door de darmen
- Verminderde weerstand
- Geeft het lichaam stress
- Heeft invloed op het centrale zenuwstelsel
- Mogelijk hersenbeschadiging
- Kankerverwekkend
- Lokt migraine uit
- Maakt chronisch moe
- Kan diabetes veroorzaken
- Hartklachten
- Minder goed zien
Geregeld krijg ik de vraag waarom natuurlijke zoetstoffen ook niet gezond zijn. Laten we eerst eens het woordje ‘natuurlijk’ onder de loep nemen. De oorsprong van de zoetstof is dan wel een natuurlijk product, maar de weg die het aflegt voordat het daadwerkelijk een zoetstof is is allang niet natuurlijk meer. Het is enorm bewerkt of chemisch geraffineerd. En zo kan je de witte tafelsuiker ook wel een natuurproduct noemen, want ja de suikerbiet is toch ook een natuur product?
Verschillende soorten zoetstoffen
-
- Maltinol
- Xylitol
- Acesulfaam-K (E950)
- Aspartaam (E951)
- Cyclamaat (E952)
- Sacharine (E954)
- Sucralose (E955)
- Thaumatine
- Stevia ( de witte vorm is bewerkt, groene stevia is prima te gebruiken)
- Advantaam (E969)
- Neohesperidine (E959)
- Neotaam (E961)
- Erythritol (E968)\
- Isomalt (E953)
- Lactitol (E966)
- Maltitol (E965)
- Mannitol (E421)
- Sorbitol (E420)
- Tagatose (E963)
Geraffineerde suikers
- Kristalsuiker
- Rietsuiker
- Poedersuiker
- Basterdsuiker
- Schenkstroop
- Glucose-fructosestroop
- Geleisuiker
- Agavesiroop
- Maïsstroop
Suikers die niet geraffineerd zijn en die je met mate prima kan gebruiken
Deze bevatten nog kleur (vezels en voedingstoffen en zijn bruikbaar voor het lichaam) en zijn te verteren
- Rauwe honing
- Kokosbloesemsuiker
- Palmsuiker
- Gedroogd, ongezwavelde vruchten zoals rozijntjes, dadels, abrikozen etc
- Groene stevia
Er zijn ook ongeraffineerde suiker stropen. Deze zorgen alsnog voor een snelle stijging van je bloedsuiker en kosten energie, maar ze bevatten nog wel voedingsstoffen. Je moet dan wel voor biologische producten kiezen anders is de kans groot dat ze wel bewerkt zijn. Deze stropen kan je gerust eens gebruiken op een pannenkoek of om een taart te decoreren. Maar het liefst niet wekelijks terug laten komen
- Appelstroop
- Dadelstroop
- Speltstroop
- Andere fruit- en granenstropen